Fotballreiser til Italia

Den italienske ligaen Serie A byr på et hav av spennende fotballoppgjør med storklubber som AC Milan, Inter, Juventus, AS Roma, SS Lazio og Fiorentina. Til hver eneste kamp skaper de italienske fotballfans – «tifosis» - en stemning det ikke finnes maken til andre steder i Europa.

Fotball er en av de mest populære sportsgrenene i Italia, og italienerne lever og ånder for fotballen. Dette fornemmer man overalt, og særlig like i forkant av kampene. Fotballkulturen og lidenskapen i Italia føles veldig ekte, og hvert stadion har sitt eget særpreg.

Italia byr samtidig på lekker mat og et behagelig klima, og er derfor en perfekt fotballdestinasjon i løpet av den kjølige våren eller den regnfulle høsten i Norge.

Stadio Olimpico og slaget om Roma

En av de arenaene i Italia som byr på mest intens stemning er den olympiske stadion i Roma, hvor det er plass til hele 73.000 fanatiske tifosis. Dette er hjemmebanen til storklubbene SS Lazio og AS Roma. Et av de største oppgjørene i italiensk fotball er når disse to klubbene møtes i det fantastiske romerske lokalderbyet «Derby della Capitale». Det første derbyet ble spilt i 1929, og siden den gang har Roma vunnet 51 ganger, Lazio har vunnet 37 ganger, mens 57 oppgjør har endt uavgjort.

Romas fans holder til i den sørlige delen av Stadio Olimpico (Curva Sud), mens Lazios fans er i den nordlige delen (Curva Nord). Det er en hats stemning mellom Lazios og Romas tilhengere, og kampene er av og til forbundet med voldelige sammenstøt mellom ulike fangrupper fra de to lagene.

Det italienske fotballforbundet tar imidlertid en rekke forholdsregler for å unngå opptøyer, blant annet ved utestengelse av hooligans. Politiet er massivt tilstede slik at kampene kan avholdes i ro og orden. Likevel er det en god idé å holde seg unna områdene på stadion der de mest ekstreme fangruppene, «Ultras», holder til.

Lokalderby på San Siro – Derba della Madonnina

Nord-Italias hovedstad Milano er en by mange forbinder med eksklusiv mote og stil, men Milano er også kjent for klubbene AC Milan og FC Internazionale Milano (Inter) – to av verdens største fotballklubber, som begge spiller på det enorme San Siro stadion. Er du så heldig å være i Milano under lokalderbyet, kalt «Derby della Madonnina», kan du forvente et helt utsolgt San Siro.

Det finnes imidlertid mange andre storkamper på San Siro. En av dem er «Derby D’Italia», som er navnet på oppgjøret mellom Italias to mestvinnende klubber, Juventus og Inter. En fotballtur til Milano har den fordelen at din kone eller kjæreste kan dra på shopping i Europas moteby nr. 1, mens du nyter fotballstemningen på San Siro. Det er med andre ord en vinn-vinn situasjon.

Italiensk fotball er mer enn Roma og Milano

Italiensk fotball er imidlertid mye mer enn bare Roma og Milano. I Napoli finner du for eksempel Italias tredje største stadion, San Paolo, der Napoli SC spiller. I Firenze finner du ACF Fiorentina og Stadio Artemio Franchi med plass til 46.300 tilskuere. Det finnes med andre ord massevis av muligheter til å oppleve en spennende fotballkamp i Italia.

Norske fotballstjerner i Italia

I motsetning til våre naboland har Norge hatt relativt få fotballspillere i Serie A opp gjennom årene, og med beskjeden suksess. Første nordmann i Serie A var Ragnar Larsen som i 1951 signerte for Lazio. Videre kjenner vel de fleste til Runar Berg som fikk 30 kamper for Venezia og Steinar Nilsen som fikk noen år i både Milan og Napoli. De siste 15 årene huskes John Carew og John Arne Riise som begge i en periode spilte for Roma.

Med en fotballreise til Italia er man garantert en spennende og minneverdig tur med massevis av fotball i verdensklasse kombinert med fantastisk vin og unike, kulinariske opplevelser.

Lag