Fotballreiser til Spania

Det er ikke tilfeldig at det er et spansk lag som har løftet Champions League-trofeet 6 av de siste 10 årene. Spansk fotball er på et eget nivå, og ligaen tiltrekker de største fotballnavnene i verden. Derfor er Spania og fotballopplevelser i spanske La Liga også den ultimate drøm for enhver fotballelsker.

Det sies at fotball i Spania er som en religion, og dette er ikke langt unna sannheten. Fotball er Spanias ubestridte nasjonalsport, og den dyrkes som en religion i alle samfunnslag og blir analysert i et hav av sportsaviser. Alle spanjoler har et favorittlag, og det snakkes høyt om sporten på arbeidsplasser og caféer, både før og etter kampene.

Europas største fotballoppgjør – El Clássico

I Norge forbindes spansk fotball først og fremst med Europas to største fotballklubber FC Barcelona og Real Madrid. Europas største fotballoppgjør er nettopp kampene mellom disse klubbene, kalt «El Clássico». Når de to klubbene møtes følger 82.000 tilskuere med på Santiago Bernabeu i Madrid eller 99.000 tilskuere på Camp Nou i Barcelona. I tillegg til dette følger én milliard seere fra over hele verden med via TV-skjermen. Det finnes neppe noe oppgjør som tiltrekker seg så mye oppmerksomhet som disse kampene, som også rommer oppgjøret mellom verdens to kanskje største fotballstjerner, Messi og Ronaldo.

Spansk fotball er mer enn Barca og Real

Oppgjøret mellom Real og Barca er den ultimate lekkerbisken. Derfor er kampene ofte utsolgt på rekordtid, og billettprisene blir satt opp til vanvittige summer. Spansk fotball rommer imidlertid mer enn El Clássico. Det finnes massevis av andre store klubber og severdige oppgjør i den spanske ligaen. Klubber som Atlético de Madrid, Valencia og Sevilla er også med helt fremme i eliten og serverer fotballunderholdning i massevis for tilskuerne. I tillegg kan du nyte det lune, spanske klimaet og få mange kulturelle og kulinariske opplevelser i de store spanske byene. Du kan finne billetter til kamper i La Liga for omtrent 40 euro

Hvis du ikke vil gå glipp av Barcas lynhurtige angrepsfotball eller Reals stjernespekkede mannskap, kan du velge å se dem mot ett av de andre topplagene. Da er det ofte mulig å oppleve stjernene til helt andre billettpriser.

Et oppgjør det utvilsomt er verdt å satse på hvis du ikke kan få billetter til El Clássico, er lokaloppgjøret mellom Real Madrid og Atlético Madrid. Den «lille» Madrid-klubben Atlético har de seneste årene vært med helt i toppen i spansk fotball og ble spanske mestre så sent som i 2014.

I motsetning til mange andre europeiske ligaer er spansk fotball stort sett fri for Hooligans. Voldsepisoder i forbindelse med kampene er meget sjeldent. Det betyr dermed at du trygt kan ta med familien til en kamp i spanske La Liga.

Norske stjerner i spansk fotball

Selv om den spanske ligaen ikke har sett så mange norske spillere, er det likevel flere norske fotballikoner som har hatt et mer eller mindre vellykket opphold i spansk fotball. Mest kjent den siste tiden er naturligvis Martin Ødegaard, som i en alder av 16 år signerte for Real Madrid Castilla. Ellers har kjente landslagsspillere som John Carew, Sigurd Rushfeldt og Frode Olsen spilt i La Liga i løpet av karrieren, henholdsvis i Valencia, Racing Santander og Sevilla.