Guide til fotball og øl i München

Ta seg til Allianz Arena med lokaltrafikken i München

Enklest er å ta S-Bahn fra Hauptbahnhof (hovedtogstasjonen) eller Bahnhof München-Ost til Marienplatz, der bytter du til tunnelbanelinjen U6 og hopper på et tunnelbanetog mot Garching-Hochbrück. Gå av ved Fröttmaning (denne delen av reisen tar litt over et kvarter) og derfra går du til arenaen på ca ti minutter.

Ingen kontanter i Allianz Arena

Om du vil kjøpe for eksempel snacks, mat eller drikke når du ser FC Bayern München spille hjemmekamp på Allianz Arena, tenk på at de aller fleste utsalgsstedene på arenaen ikke tar mot kontanter. Du må kjøpe et "Arena Card", som er fylt med ti euro (og således koster ti euro) eller et høyere beløp om du vil det. Deretter bruker du kortet når du handler på en av arenaens kiosker. Også i "club shops" på nivå to og "Arena a la Carte restaurant" på nivå tre tar de mot kontanter. Har du penger på kortet etter kampen, kan du løse det inn og få pengene tilbake (gjør dette senest to timer etter kamp).

Ta en rundtur på arenaen dagen før kamp

Daglig klokken ett holdes det en guidet rundtur på engelsk gjennom Allianz Arena og det hele tar om lag en time. Vandringen går dels opp til ulike deler av tribunen og ned på innsiden med stopp blant annet i pressekonferanserommet, garderoben og siden til spillertunnelen. Pris ligger på 10 euro for voksne, ni euro for studenter og pensjonister og 6,50 euro for barn (6-13 år).

Fullstendige fakta på engelsk om arenaen og guidete rundturer på: www.allianz-arena.de/en

Til fotballen føles det ganske naturlig å prøvesmake guddommelig god øl. Det eldste bryggeriet i München er Augustiner, som begynte å brygge øl allerede i 1328 og du kan for eksempel prøvesmake ølet deres i Augustinerkeller (ikke langt fra byens store togstasjon).

Bryggeriet Spaten har nesten like lang historie, ettersom man begynte å brygge øl i 1937 der.

Hacker Pschorr og dets øl så dagens lys i 1417 og delvis gjennom historien har de vært splittet i to ulike bryggerier, men siden 1970 er de gjenforente som ett.

Hofbräus øl, som først ble brygget i 1589, kan du blant annet prøvesmake i Hofbräukeller.

Et av de mest kjente bryggeriene er Löwenbräu, som også de begynte å brygge på 1500-tallet og i deres Löwenbräukeller (ved Stiglmayerplatz) kan du leske i deg deres velsmakende øl.

Vil du prøvesmake klosterøl, bestill en Paulaner, for klosteret Paulaner har brygget øl siden 1634.

Det finnes selvsagt et ølmuseum i München og der får du vite alt om regionens bryggeritradisjon og dessuten får du et historisk overblikk over oktoberfesten. Museet ligger i en bygning fra 1340 (på Sterneckerstrasse 2) og man har åpent tirsdag til lørdag klokken 13-18 (inngangspris fire euro). Mer fakta og tips om øl i München finner du på: www.bavaria.by/bavarian-german-beer