El derbi Madrileño - kampen om Madrid


De to største lagene i Madrid er såklart Real Madrid Club de Fútbol og Club Atlético de Madrid. Og det finnes historiske aspekter som avgjør hvem som holder med hvem. Real Madrid ansås tidlig å være støttet av regjeringen og ble til og med et kongelig lag, mens Atlético Madrid ansås å være rebeller og mer en klubb for arbeiderklassen. At Real er den rikere klubben gjør dessuten sitt til at Atléticos supportere er lite glade i Real som fotballag. El derbi Madrileño er ganske enkelt en ordentlig kamp på banen og er utrolig viktig for de to lagenes supportere.

Madrid Club de Fútbol blir kongelig lag på 20-tallet

År 1902 ble Madrid Club de Fútbol stiftet og på 20-tallet fikk de den kongelige tittelen (Real) av kong Alfonso XIII. De tok sin første (av mange) La Liga-titler i 1932 og i 1947 flyttet de inn på Estadio Santiago Bernabeu.

Arenaen tar litt over 81 000 tilskuere og den ligger temmelig sentralt ved gaten Paseo de la Castellana. Det er svært enkelt å ta seg dit til fots og Madrid er virkelig en veldig vakker by og vidunderlig å byvandre gjennom. Det finnes også en tunnelbanestasjon ved arenaen (med samme navn) og du kommer dit med linje 10. Om du vil se mer av Bernaubeus innside, finnes det en rundtur som holdes daglig (dog noe begrenset på kampdager) og det koster 19 euro for voksne og 13 euro for barn opptil 14 år.

Athletic Club de Madrid får kallenavnet madrassene

Den 26 april 1903 ble Athletic Club de Madrid født og da hadde man blå og hvitstripede trøyer, noe som åtte år senere endret seg til deres nåværende rødhvite trøyer. Då fikk laget kallenavnet "Colchoneros" (som betyr madrasser og det kom av at madrasser på den tiden var rødhvite). Et av lagets tidligste høydepunkter rent sportslig kom i 1921 da man ble regionale mestere etter å ha slått Madrid.

Atlético Madrid spiller på Estadio Vicente Calderón, som tar rett under 55 000 tilskuere og du finner arenaen i sørvestre Madrid. Å ta seg til fots dit (gjennom et vidunderlig Madrid) tar om lag en halvtime fra torget Plaza Mayor i de sentrale delene av byen. Det går også an å ta tunnelbane linje 5 til stasjonen Piramides (cirka ti minutters gange derfra). Det holdes en stadionrundtur også i Vicente Calderon og arenaen har til og med et museum. Det koster seks euro for voksne eller tre euro for barn under 12 år å besøke museet.

Finn din fotballreise til Madrid

Uansett om du skal oppleve et derby eller en vanlig hjemmekamp med noen av lagene, finner du foballreisene her:
https://www.fotballreise.no/fotballreiser/madrid/